Hooggevoeligheid: HSP

Wat is hooggevoeligheid?
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een eigenschap die bij 15 à 20 % van de mensen voorkomt. HSP’ers (hoogsensitieve personen) hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels dan de gemiddelde mens. De verwerking hiervan kost meer tijd en energie dan bij andere mensen.
De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en dit begrip ook geïntroduceerd.

Kenmerken van (veel) hoogsensitieve personen zijn:

 • Ze zijn vaak heel creatief.
 • Ze vangen subtiele prikkels op.
 • Ze hebben een goede intuïtie.
 • Ze voelen een sfeer snel aan.
 • Ze nemen stemmingen van een ander vaak (onbewust) over.
 • Ze zijn gevoelig voor harde geluiden, fel licht, hebben een lagere pijngrens.
 • Ze denken heel snel (vooral in beelden) .
 • Ze kunnen intens genieten van bijvoorbeeld een goed gesprek, muziek, de natuur, intimiteit.

Doordat ze dingen snel aanvoelen en prikkels sneller binnenkomen zijn HSP’ers echter eerder moe. Verkeersdrukte, feestjes, lawaaierige omgeving zijn geen plekken waar een HSP’er graag is. Ze worden er doodmoe van. Ook zijn hooggevoeligemensen kwetsbaarder en hebben vaker last van een stemmingsstoornis. 
Als kind worden ze vaak ‘verlegen’ genoemd. Maar ook wanneer ze volwassen zijn zullen ze zich vaak op de achtergrond houden. 
De maatschappij echter is snel: om succes te hebben moet je een vlotte babbel hebben, netwerken, flexibel zijn, kortom extravert zijn. Voor HSP‘ers is het dan ook niet makkelijk om een baan te vinden die bij hen past.

 • Wil jij ook weer voluit gaan leven, meer gaan leven vanuit je gevoelige eigenheid?
 • Wil je je hooggevoeligheid leren begrijpen?
 • Wil je beter je grenzen leren bewaken?
 • Wil je leren om meer in je kracht komt te staan?

In een coachingstraject wil ik je helpen om weer voluit te gaan leven. Om je hooggevoeligheid te begrijpen en te accepteren.
Dat doen we door je levensverhaal in een ander kader zetten. Je leert begrijpen waarom je reageerde zoals je deed. Emotionele verwondingen kunnen we helen.
Ook gaan we kijken hoe je beter met deze eigenschap om kunt gaan. Wat wel werkt en wat niet. Wat geeft jou energie. Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we bespreken wat ik voor je kan betekenen. 

Bij hooggevoelige mensen maak ik graag gebruik van imaginatie. Dat is een vorm van geleide of explorerende visualisaties. Bij visualisaties maak je vooral gebruik van je rechterhersenhelft: de visuele en creatieve kant. En juist hooggevoelige mensen zijn hier heel goed in. Het zijn echte beelddenkers.
Kijk maar naar de plaat hieronder: een soort mindmap waar heel snel in het kort beschreven staat wat hooggevoeligheid is. Jij las dat toch ook eerder dan alle tekst hierboven?  

 
 
 

Steunpunt Verlies en Rouw

 Het Steunpunt Verlies en Rouw heeft een nieuw adres. We  zijn te gast bij aanloophuis de Steiger, Luttik Oudorp 93, 1811 MV Alkmaar

In verbnand met de corona-maatregelen is het Steunpunt ook in februari gesloten. 

 

Elke derde dinsdagmiddag van de maand het Steunpunt Verlies en Rouw geopend. P1220430 geschaaldDit Steunpunt is voor iedereen die een dierbare heeft verloren. Het doel is het bieden van een luisterend oor en lotgenotencontact.

Het Steunpunt is een initiatief van stichting de Zwaan. Ik begeleid deze middagen samen met collega Eva Snieder. 

De middagen starten om 14.00 uur en eindigen om 16.30 uur.  
Vanaf 14.45 uur zoeken we verdieping met een thema. Soms een groepsgesprek, soms een lezing en soms een creatieve activiteit. (bijv. creatief schrijven) Uiteraard bent je niet verplicht om mee te doen. Bij ieder thema word je uitgenodigd je ervaringen in te brengen. 
Je kunt het programma van de thema's vinden op deze website in de agenda en op de website van De Zwaan.
Natuurlijk staan we open voor suggesties en wensen.
Graag heten we je welkom elke derde dinsdag van de maand om 14.00 uur in aanloophuis de Steiger, Luttik Oudorp 93, 1811 MV Alkmaar
Neem gerust een familielid of vriend(in) mee. Of wijs iemand op dit Steunpunt.


telefoon06 30 08 86 10
emailDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Nieuwsbrief

Meld je aan met deze link en ontvang ca 4 maal per jaar mijn nieuwsbrief in je mailbox.


Nieuws