Verlies en rouw

Zoveel soorten van verdriet,
ik noem ze niet.
Maar één, het afstand doen en scheiden.
En niet het snijden doet zo'n pijn,
maar het afgesneden zijn.


Vasalis: Sotto voce

De dichteres Vasalis benoemt in haar gedicht Sotto Voce niet de verschillende soorten van verdriet. Ze geeft in dit gedicht aan dat verdriet een pijn is die in alle soorten van verlies naar boven komt. De pijn van het afgesneden zijn. Afgesneden van iemand die je lief is.

Verdriet is een universeel gevoel: wel zijn er verschillende omstandigheden waarin je deze pijn kan voelen; die wil ik wel noemen.
Verlies hoort bij het leven. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlieservaringen. Dit kan zijn verlies van een dierbare door overlijden. Maar ook verlies van werk, van gezondheid, van geborgenheid. Verliezen zijn ingrijpend, ze kunnen je leven ontwrichten en we hebben niet geleerd hoe om te gaan met zulke ontwrichtende gebeurtenissen. Je bent gekwetst in je basisveiligheid. En toch moet je verder. Moet je een nieuw leven gaan opbouwen zonder die geliefde ander. Of zonder de gezondheid die je ooit had, of zonder het werk dat je bent kwijtgeraakt. En soms kan het ene verlies een ander, ouder verlies activeren. Dat kan heel verwarrend zijn. 
Graag wil ik je helpen om weer een nieuw leven te gaan opbouwen. Dat kan door individuele gesprekken of in een lotgenotengroep. Het eerste kennismakingsgesprek is gratis.

Rouwen

Rouwen is een reactie op het verlies. Rouwen is een werkwoord. Het betekent ook echt dat het hard werken is. Want als je iemand of iets verliest, verandert er zoveel waar je mee moet leren omgaan. Het kan zijn dat het lijkt alsof er een deel met jezelf is gestorven. Wanneer je zo lang met iemand verbonden bent, sterft er ook iets van jezelf. Ook in je werk zit een deel van je identiteit, wat je kwijtraakt als je je werk verliest. En wanneer je getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte of een ongeluk of wanneer je een chronische ziekte hebt ontwikkeld, voelt het ook als dat je je oude vertrouwde zelf bent kwijtgeraakt.
Rouw raakt elk facet van je leven. Je relaties, (gezin, familie, vrienden)  je werk, je gezondheid. Je zult na een ingrijpend verlies nooit meer je oude zelf zijn, maar wanneer je je verlies kunt verweven in je leven,kan er weer ruimte komen om ene nieuw leven op te bouwen. 
Ieder mens rouwt op zijn eigen wijze. Dat betekent dat wanneer in een familie iemand overlijdt ieder met zijn eigen rouw bezig is. De één heeft behoefte aan praten, de ander zoekt de stilte. En weer een ander zoekt afleiding in bijvoorvbeld werk of hobby. En terwijl je juist behoefte hebt aan steun kan het zijn dat je juist bij je dierbaren niet terecht kunt. Of je wilt en ander niet lastigvallen met je verdriet en doet of er niets aan de hand is. Dat voelt zo eenzaam.


Verlies van een dierbare

Wanneer je iemand verliest, verandert er veel in je leven. Het lijkt soms alsof de grond onder je voeten is weggeslagen, dat je niet meer weet welke kant je op moet. Niets lijkt meer hetzelfde als daarvoor. De stilte is overweldigend en voedt je eenzaamheid. Je kunt je erg alleen voelen, omdat er zoveel binnen in je gebeurt wat je niet kent. Het is een warboel van gevoel, (pijn, boosheid, angst, opluchting, verslagenheid, schuldgevoel) of je voelt juist niets terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. En terwijl die geliefde ander niet meer leeft, moet jij door. Echt leven kun je niet: het is niet meer dan overleven. Soms blijven deze gevoelens een tijdje ondergronds en komen ze pas veel later, soms zelfs jaren later, tevoorschijn wanneer je er eigenlijk niet meer op rekent. Je wilt er misschien graag over praten maar wil je omgeving er niet meer mee lastig vallen.


Verlies van gezondheid

Wanneer je getroffen wordt door een ernstige ziekte of een ongeluk verandert er veel in je leven. Een levensbedreigende ziekte als kanker brengt een enorme schok te weeg. Je komt meteen in een medische molen en je moet de strijd aan met de ziekte.  Daarna komen de emoties, de rouw om wat verloren is gegaan of gaat. Maar ook wanneer je een chronische ziekte hebt ontwikkeld,of wanneer je getroffen bent door een ernstig ongeval, verandert er veel. Je kunt niet meer wat je voorheen kon. Misschien ben je zelfs je werk hierdoor kwijtgeraakt.  Ook dan komen de emoties, de rouw om wat verloren is gegaan. Je kunt je hierin heel eenzaam voelen. Reacties van je omgeving zijn niet altijd kies en maken je vaak nog verdrietiger.

Verlies van werk

Wanneer je je baan verliest en er niet meteen uitzicht is op een nieuwe baan kom je ook in een warboel van emoties. In feite kom je ook in een rouwperiode. Naast de zorgen om de financiën, is er ook het verdriet om wat verloren is gegaan. Daarnaast tast het vaak iemands zelfvertrouwen aan. Een deel van je identiteit lag in het werk en ook dat ben je nu kwijt. Wanneer werkloosheid langer duurt dan komt ook de vraag op hoe je je leven verder kunt inrichten.


telefoon06 30 08 86 10
emailDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Nieuwsbrief

Meld je aan met deze link en ontvang ca 4 maal per jaar mijn nieuwsbrief in je mailbox.


Nieuws

Steunpunt Verlies en Rouw

Op dinsdag 21 januari is het Steunpunt weer geopend vanaf 14.00 uur. Om 14.45 uur starten we met het thema van deze maand: ‘Opruimen’
Wanneer je een dierbare hebt verloren kom je wellicht op enig moment voor de keuze te staan of je spullen van je geliefde dierbare wel of niet gaat opruimen. Als je je ouders verliest en het ouderlijk huis leeg moet, heb je geen keus. Maar als je een partner of een kind verloren hebt, kun je het opruimen van zijn of haar spullen uitstellen of niet doen. Iedereen gaat verschillend om met het opruimen van de spullen. En ook hoe je opruimt, maakt veel uit voor je eigen rouwproces. We delen deze middag in een groepsgesprek onder begeleiding van Eva onze ervaringen hiermee.

Lees meer...